Politik

Elak guna bahasa kasar, Sultan Selangor titah Adun jaga sikap waktu persidangan

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan semua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor melaksanakan perdebatan dengan sopan serta mengelakkan sikap tidak bertamadun dalam sidang Dun kelak.

Menurut Selangor Royal Office, Sultan Sharafuddin bertitah demikian ketika menerima menghadap Speaker Dewan Negeri Selangor yang baharu, Lau Weng San di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam.

“Pada pertemuan itu, baginda menitahkan Yang Berhormat Speaker meneruskan kesinambungan Speaker terdahulu dalam mengendalikan perjalanan sidang dewan dengan adil, lancar dan tidak berat sebelah.

“Baginda mahu agar suasana perdebatan ketika sidang dewan berlangsung dengan tertib dan mengikut peraturan tanpa dicemari dengan penggunaan bahasa kasar dan tidak sopan, serta perangai-perangai yang boleh dianggap sebagai tidak bertamadun.

“Baginda turut memberi kredit dan penghargaan kepada Speaker-speaker terdahulu dari parti DAP yang dilantik sejak tahun 2008, yang berjaya mengawal keadaan setiap kali sidang berlangsung di dalam dewan yang mulia itu,” jelasnya dalam satu kenyataan.

Weng San yang juga bekas Adun Banting, dilantik sebagai Speaker Dewan Negeri Selangor berkuatkuasa 19 September lalu menggantikan Ng Suee Lim.

Selain Suee Lim, dua lagi speaker DUN Selangor dari parti DAP adalah Datuk Teng Chang Khim serta Hannah Yeoh.

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close