Global

Peguam Negara Malaysia,Singapura perlu terbabit selesai isu Batu Puteh

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata, Malaysia berpendirian bahawa isu berkaitan Batu Puteh boleh diselesaikan dengan penglibatan langsung Peguam Negara (AG) Malaysia dan Singapura dalam rundingan.

“Malaysia dan Singapura wajar membuktikan bagaimana dua rakan hebat boleh mencuba dan menyelesaikannya dalam situasi menang-menang,” katanya pada sidang media bersama rakan sejawatannya dari Singapura Lee Hsien Loong pada Isnin.

Kedua-dua Perdana Menteri itu bertemu di Singapura hari ini untuk sesi Pemukiman Pemimpin Singapura-Malaysia ke-10 yang pertama sejak pandemik Covid-19.

Anwar berkata usaha itu perlu dilakukan walaupun kedua-dua pihak telah membincangkannya sejak 12 bulan lalu.

Menurut kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas pemukiman itu, kedua-dua pemimpin kini menunggu Mesyuarat Pertama Jawatankuasa Teknikal Bersama Malaysia-Singapura (MSJTC) mengenai Pelaksanaan Penghakiman Mahkamah Keadilan Antarabangsa ke atas Batu Puteh (Pedra Branca), Middle Rocks dan South Ledge dan Jawatankuasa Penentu Sempadan (CBD).

Ini selaras dengan Perjanjian antara Menteri Luar Singapura dan Malaysia pada 14 Mac 2019 (Mesyuarat Bersama MSJTC dan CBD Pertama) untuk menyelesaikan isu persempadanan sempadan maritim dua hala yang belum selesai.

Menurut kenyataan itu, kedua-dua pemimpin mengambil maklum mengenai kemajuan baik yang dicapai pada Mesyuarat Pertama Kumpulan Kerja Teknikal mengenai Perjanjian antara Malaysia dan Singapura dalam Menetapkan Sempadan Perairan Wilayah dengan Tepat.

Ini selaras dengan Perjanjian Negeri Selat dan Perairan Wilayah Johor 1927 (Perjanjian 1995), yang berlangsung pada Jun 2023.

Kedua-dua pemimpin juga berharap untuk mengadakan Mesyuarat Kedua Kumpulan Kerja Teknikal untuk menentukan lokasi sebenar titik sempadan antarabangsa menurut Perjanjian 1995. – HMetro

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close