Politik

DAP gesa Ahli Parlimen Kepala Batas berundur berikutan dakwaan tiada terbukti

Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP, Datuk Ngeh Koo Ham pada Rabu menggesa Ahli Parlimen (MP) Kepala Batas, Dr Siti Mastura Mohamad berundur sebagai wakil rakyat susulan fitnah yang dilemparkan terhadap ahli DAP.

Ngeh yang juga Ahli Parlimen Beruas, berkata, walaupun masa diberikan untuk membuktikan kesahihan dakwaannya, Ahli Parlimen PAS itu berdiam diri dan tiada bukti kukuh diberikan untuk membuktikan dakwaannya.

“Atas sebab ini, beliau patut berundur sebagai pemimpin supaya rakyat tidak terus terpedaya dengannya.

“Rakyat mesti tahu bahawa dia telah berbohong dan membuat tuduhan palsu, menjadikannya tidak boleh dipercayai.

“(Dan) dia sepatutnya tahu apa yang perlu dilakukan (sebagai ahli parlimen). Sebagai rakan MP, (saya difahamkan) dia dipilih oleh rakyat, tetapi jika rakyat merasakan dia tidak sesuai, suara rakyat harus disampaikan. kepada beliau,” katanya pada sidang media di Parlimen pada Rabu.

Cubaan menghubungi Siti Mastura juga gagal kerana enggan mengulas ketika ditemui.

Sementara itu, Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok, berkata, sebagai Ahli Parlimen, Siti Mastura harus bertanggungjawab dan lebih peka dengan kata-katanya kerana ia membawa berat dan boleh mempengaruhi ramai orang.

Beliau menambah bahawa adalah juga ‘tidak dijangka’ seorang ahli parlimen melemparkan dakwaan sedemikian dan menyamakan keadaan itu dengan tingkah laku seperti ‘cyber trooper’.

“Sebelum ini, apabila tuduhan bahawa Chin Peng dan DAP ada kaitan, kita pada mulanya menganggap itu adalah kerja cyber troopers.

“Justeru, saya tidak pernah menjangka seorang pemimpin, ahli parlimen dan seseorang yang bergelar Doktor Falsafah (PhD) mempercayai semua pembohongan di internet.

“(Dan) apabila seorang Ahli Parlimen bercakap, kata-kata kami membawa berat dan orang ramai cenderung untuk mempercayai apa yang diperkatakan sebagai benar.

“Dia seorang pendidik Islam, seorang ustazah juga, jadi orang ramai lebih cenderung untuk mempercayai apa yang dia katakan itu benar. Oleh itu, ini sangat tidak bertanggungjawab,” ujarnya.

Semalam, Pengerusi DAP Lim Guan Eng menuntut Siti Mastura membuktikan dakwaan hubungan kekeluargaan antara beliau, Chin dan Lee Kuan Yew, dengan menyatakan bahawa Ahli Parlimen Pas itu mempunyai masa sehingga Khamis untuk membuktikan dakwaannya.

Ini berlaku selepas Siti Mastura semasa salah satu program di Kemaman, Terengganu dilaporkan berkata bekas menteri kewangan itu mempunyai hubungan keluarga dengan Chin Peng dan Lee.

Menerusi video ucapan yang dikongsikan di media sosial, timbalan ketua Dewan Muslimat Pas Pulau Pinang itu turut mengaitkan Lim dan isterinya, Betty Chew Gek Cheng dengan pemimpin DAP lain iaitu Anthony Loke, Kok, Nga Kor Ming, dan Ngeh. – NST

Baca juga:

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close