Negeri

Kes amang seksual 2 anak lelaki, ibu 5 anak mengaku tidak bersalah

Ibu kepada lima anak didakwa di Mahkamah Sesyen Klang, Rabu atas pertuduhan melakukan amang seksual fizikal terhadap dua anak lelakinya pada November tahun lalu.

Wanita yang berusia 33 tahun itu mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Syafeera Mohd Said.

Tertuduh didakwa melakukan amang seksual fizikal terhadap dua anak lelakinya yang ketika itu berusia 14 dan 12 tahun di sebuah unit pangsapuri di Alam Perdana, Puncak Alam kira-kira jam 8 malam November 2022.

Wanita itu didakwa mengikut Seksyen 14 (a) dan Seksyen 14 (b) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual terhadap Kanak-Kanak 2017 yang memperuntukkan penjara tidak melebihi 20 tahun dan hukuman sebat.

Tertuduh juga mengaku tidak bersalah atas pertuduhan mengarahkan pembuatan video lucah terhadap anak perempuannya yang ketika itu berusia 15 tahun.

Perbuatan itu dilakukan wanita berkenaan di sebuah hotel di Taman Sri Pristana, Sungai Buloh pada jam 2 pagi, Februari 2022.

Justeru, tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 5 Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual terhadap Kanak-Kanak 2017 yang memperuntukkan penjara tidak melebihi 30 tahun dan hukuman sebat.

Semasa prosiding, Timbalan Pendakwa Raya, Nur ‘Ayuni Jamri dan Nurul ‘Izzati Mohamad tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap tertuduh dengan alasan mangsa adalah kanak-kanak dan mempunyai hubungan kekeluargaan dengan tertuduh.

Mahkamah tidak membenarkan sebarang jaminan dan sebutan semula ditetapkan pada 26 Jun ini.

Sementara itu, di mahkamah yang sama, seorang penarik kereta berusia 22 tahun yang juga kenalan wanita berkenaan didakwa dengan sengaja melakukan amang seksual fizikal terhadap seorang remaja perempuan berusia 15 tahun.

Tertuduh, Haddad Radhi, didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 14 (a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual terhadap Kanak-Kanak 2017.

Lelaki berkenaan didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah hotel di Taman Sri Pristana, Sungai Buloh kira-kira jam 2 pagi, Februari 2022.

Timbalan Pendakwa Raya, Nurul ‘Izzati tidak menawarkan jaminan manakala tertuduh yang diwakili peguam, Mohd Azali Ibrahim memohon jaminan diberikan terhadap tertuduh dengan alasan lelaki itu mempunyai seorang anak yang masih kecil serta isteri yang sedang mengandung.

Hakim kemudian membenarkan jaminan RM15,000 dengan tertuduh perlu melaporkan diri ke Balai Polis pada setiap bulan dan tidak dibenarkan mendekati mangsa.

Sebutan semula kes ditetapkan pada 14 Jun ini. – Berita Harian

Baca juga:

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close