Global

Pin potret Kim Jong Un dilihat dipakai oleh Pegawai Korea Utara buat pertama kali

Pegawai Korea Utara memakai pin dengan potret pemimpin Kim Jong Un di khalayak umum buat pertama kali menerusi gambar yang dikeluarkan oleh media kerajaan pada Ahad.

Ia dikatakan langkah terbaru dalam pembangunan ‘kultus’ personaliti pemimpin tertinggi itu.

Menerusi gambar-gambar yang dikeluarkan oleh agensi berita rasmi Utara KCNA, para pegawai, yang bercakap pada hari kedua mesyuarat penting pada hari Sabtu (29 Jun), dilihat memakai pin logo parti pada lapel kanan dan pada dada kiri, pin dengan muka Kim dengan latar belakang merah berbentuk bendera.

Mesyuarat Pleno ke-10 Jawatankuasa Pusat Parti Pekerja Korea, yang meninjau prestasi parti itu bagi separuh pertama tahun ini, bermula pada Jumaat, kata KCNA.

Dalam usaha nyata untuk mengukuhkan status Kim Jong Un sebagai pemimpin yang setaraf dengan bapa dan datuknya, media Korea Utara menyiarkan gambar yang menunjukkan potretnya tergantung jelas di sebelah Kim Jong Il dan Kim Il Sung awal tahun ini.

Semasa perbincangan peringkat kerja antara Korea pada tahun 2013, pegawai Korea Utara mengesahkan kepada wartawan Korea Selatan bahawa pin yang memaparkan potret Kim Jong Un telah dicipta pada awal tahun 2012, dalam dua bentuk: bulat dan segi empat.

Pin potret, simbol utama kultus keperibadian keluarga Kim, mesti dipakai oleh semua orang di Korea Utara, daripada rakyat biasa hingga pegawai atasan. – Reuters

Related Articles

Check Also
Close