Jenayah

41 individu termasuk 2 wanita ditahan, terlibat sindiket perjudian ‘online’

Sindiket perjudian dalam talian berjaya ditumpaskan susulan penahanan 41 individu termasuk dua wanita dalam beberapa serbuan di Singapura dan Malaysia, sejak Ahad hingga Isnin.

Operasi kerjasama antara Pasukan Polis Singapura (SPF) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) itu berjaya merampas dan menyita pelbagai hartanah serta barangan mewah dengan nilai keseluruhan kira-kira RM38.5 juta.

SPF menerusi satu kenyataan berkata, serbuan dijalankan secara serentak di beberapa lokasi di sekitar negara berkenaan yang membawa kepada penahanan 37 individu termasuk dua wanita.

Menurutnya, pasukan dari Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) PDRM melakukan serbuan di Malaysia yang membawa kepada penahanan empat lelaki warga Singapura.

“Semasa operasi itu, SPF mengeluarkan perintah larangan pelupusan untuk tujuh hartanah dengan anggaran nilai lebih daripada 10.7 juta dolar Singapura (kira-kira RM37 juta).

“SPF juga merampas wang tunai, barang kemas, jam tangan mewah dan lebih 40 akaun bank dengan jumlah anggaran rampasan hamper empat juta dolar Singapura (kira-kira RM13.8 juta) untuk siasatan lanjut,” katanya dalam satu kenyataan.

Selain itu, SPF berkata, pihaknya turut merampas pelbagai barangan disyaki digunakan bagi kegiatan jenayah terbabit seperti komputer, telefon bimbit serta beberapa barangan berkaitan perjudian.

Ujarnya, lapan lelaki dan seorang wanita akan didakwa di Mahkamah Singapura pada Selasa atas kesalahan mengikut Akta Kawalan Perjudian 2022.

Difahamkan, siasatan terhadap individu lain sedang dijalankan.

Baca juga:

Related Articles

Check Also
Close