Nasional

Program BeBAs: Usaha KKM tingkatkan kebersihan dan kesihatan premis makanan

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad menghadiri Program Walkabout Premis Bersih, Bebas Asap (BeBAs) di Bandar Kubota, Tawau.

Program tersebut adalah lanjutan dari inisiatif serupa yang telah diadakan di Kuala Lumpur dan Port Dickson, dengan tujuan memastikan kebersihan dan larangan merokok di premis makanan.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), program BeBAs melibatkan kerjasama antara pengusaha premis makan, agensi kerajaan, agensi swasta, sukarelawan, badan profesional, dan NGO.

“KKM komited dalam memastikan peraturan kebersihan makanan dan larangan merokok sentiasa dipatuhi. Pengusaha premis yang memenuhi kriteria tertentu akan diberi pengiktirafan Premis Bersih dan Selamat (BeSS).

“Secara kumulatif, sebanyak 11,783 premis makanan di seluruh negara telah menerima pengiktirafan BeSS. Di Bandar Kubota, Tawau, tiga premis terpilih telah dianugerahkan BeSS sebagai pengiktirafan atas usaha mereka dalam menjaga kebersihan dan kesihatan premis makanan,” kata kenyataan tersebut.

Dalam pada itu, Dzulkefly turut menegaskan bahawa persekitaran bebas asap rokok adalah penting untuk memastikan kesejahteraan masyarakat.

Usaha tersebut selaras dengan hasrat untuk menjadikan Malaysia sebuah negara bebas amalan merokok menjelang tahun 2040 dan program tersebut juga menitik beratkan konsep pemerkasaan masyarakat dalam menjaga kebersihan dan kesihatan premis makanan.

Program berkenaan turut dihadiri oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan; Ahli Parlimen Tawau, Datuk Lo Su Fui; Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Dr Asits Sanna; Penaung Persatuan Jalinan Kasih Harapan Rakyat Sabah, Tan Sri Datuk Liew Yun Fah dan Pengarah Kanan Keselamatan dan Kualiti Makanan KKM, Norrani Eksan.

Keseluruhan program tersebut menunjukkan komitmen berterusan KKM dalam meningkatkan kebersihan dan kesihatan di premis makanan, sekaligus menyumbang kepada kesejahteraan rakyat Malaysia.

Baca juga:

Related Articles

Check Also
Close