Nasional

Pemberian elaun sara hidup pelajar STPM sedang dipertimbangkan – KPM

Kementerian Pendidikan sedang mempertimbangkan untuk menyediakan elaun kos sara hidup pelajar Tingkatan Enam sebagai sebahagian daripada usaha untuk menarik lebih ramai pelajar menyertai program itu.

Timbalan Menteri Pendidikan, Wong Kah Woh berkata, cadangan itu adalah sebahagian daripada inisiatif kementerian, jelasnya dalam Persidangan Dewan Rakyat pada Selasa.

Katanya, cadangan inisiatif lain termasuk elaun untuk Guru Penolong Kanan Tingkatan Enam dan bantuan geran per kapita lebih tinggi bagi mata pelajaran Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

“Antara usaha pihak KPM untuk tarik minat pelajar. Bukan saja pelajar tapi juga untuk naikkan semangat guru Tingkatan Enam.

“Cadangan itu masih di peringkat awal, kerana ia dicadangkan di bawah pelan Pelan Hala Tuju Pendidikan Tingkatan Enam 2024-2030, yang dilancarkan pada Mei,” katanya.

Sebelum ini, Menteri Pendidikan, Fadhilina Sidek mendedahkan bahawa kementerian bercadang untuk menjenamakan semula Tingkatan Enam bagi memastikan STPM menjadi pilihan pelajar melanjutkan pelajaran.

Mengulas lanjut mengenai rancangan itu, Wong berkata kementerian juga memberi tumpuan kepada kemudahan dan infrastruktur pusat Tingkatan Enam dan mempertingkatkan sukatan pelajaran peperiksaan STPM.

Di bawah rancangan itu, kementerian menyenaraikan tujuh objektif termasuk menjadikan Tingkatan Enam sebagai laluan utama dan pilihan pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk melanjutkan pelajaran, mempertingkatkan sistem pendidikan agar lebih menarik dan setanding dengan sistem pendidikan prauniversiti yang lain, meningkatkan kebolehpasaran lepasan STPM sama ada dalam dan luar negara dan menyediakan lebih banyak peluang kerjaya dan prospek untuk lepasan STPM.

Ini termasuk memupuk sifat kepimpinan dalam diri pelajar Tingkatan Enam, membangunkan profesionalisme guru dan menambah baik infrastruktur di pusat Tingkatan Enam.

    “Kementerian sentiasa komited untuk memperkasa dan memartabatkan pendidikan tingkatan enam dari semasa ke semasa dengan mengambil kira semua aspek agar laluan ini kekal menjadi salah satu pilihan utama lepasan SPM bagi meneruskan pengajian sehingga ke peringkat yang lebih tinggi,” katanya.

    Baca juga:

    Related Articles

    Check Also
    Close