Nasional

Jumlah penganggur di Malaysia tunjuk penurunan – Menteri

Kadar pengangguran negara terus menunjukkan trend penurunan apabila mencatat 3.5 peratus pada suku pertama tahun ini, berbanding 3.6 peratus pada suku keempat 2022.

Menteri Sumber Manusia (KSM), V Sivakumar berkata, ia berikutan berlakunya perubahan dalam trend pencarian kerja yang ketara terutama membabitkan golongan muda sejak kebelakangan ini dan pada masa sama, pelbagai inisiatif dilaksanakan oleh kerajaan bagi membantu golongan pencari kerja berumur 40 tahun ke atas.

“Memang ada trend perubahan dalam pencarian terutama selepas Covid-19 kerana ramai yang dihentikan kerja dan selepas itu, mereka mencari pekerjaan yang sesuai dengan minat dan kemahiran mereka.

“Jadi ada perubahan trend di situ,” katanya pada sidang media selepas merasmikan program Jelajah Madani bersama Menteri Sumber Manusia di Pulau Sebang di Alor Gajah, hari ini.

Dalam pada itu, katanya, data daripada Portal MYFutureJobs menunjukkan sebanyak 455,350 pencari kerja di seluruh negara berjaya ditempatkan dalam pelbagai sektor dari tempoh 2022 hingga September lalu.

“Ini adalah petunjuk yang baik bahawa lebih ramai orang mula bekerja dan kadar pengangguran semakin berkurangan dan dalam masa yang sama, mereka mendapat upah atau gaji yang setimpal,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, KSM dengan agensi lain termasuk Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) akan melakukan lebih banyak usaha bagi memastikan kadar pengangguran dalam kalangan anak muda dikurangkan.

Katanya, program yang dirangka bukan saja untuk mengurangkan kadar pengangguran malahan memastikan belia negara mempunyai latihan dan kemahiran mencukupi supaya mereka bersedia memasuki pasaran pekerjaan yang sangat kompetitif.

“Kita juga sentiasa melihat perkembangan dan trend di seluruh dunia untuk mengenal pasti potensi pekerjaan pada masa hadapan yang kini amat jelas menunjukkan permintaan tinggi dalam bidang tertentu seperti keselamatan siber dan pendigitalan,” katanya.

Pada masa sama, katanya, KSM juga sedang melipatgandakan usaha menggalakkan majikan dalam pelbagai sektor supaya mengambil 100 pekerja tempatan agar mengurangkan kebergantungan terhadap pekerja asing.

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close