Nasional

Projek pembangunan, infrastruktur negeri harus dipercepat – PM Anwar

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu projek-projek pembangunan dan infrastruktur di negeri-negeri dipercepatkan.

Ia termasuk mempermudah proses-proses terbabit antara kerajaan Persekutuan dan negeri seperti pindah milik pemilikan tanah.

“Selain itu, perancangan dan pembangunan koridor juga perlu mengambil kira perancangan dan potensi pembangunan dengan negara-negara jiran,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara, Pihak Berkuasa Wilayah Iskandar dan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur.

Mesyuarat pada petang semalam dihadiri semua Menteri Besar dan Ketua Menteri selain wakil Kerajaan Persekutuan, kerajaan negeri dan pihak industri.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata, selaras dengan agenda Ekonomi MADANI untuk menstruktur semula ekonomi negara, kerajaan juga telah memutuskan untuk melaksanakan rasionalisasi agensi galakan pelaburan.

“Aktiviti promosi dan kelulusan insentif pelaburan akan dipusatkan kepada Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) melalui Lembaga Pembangunan Industri Malaysia (MIDA).

“Pihak berkuasa koridor pula akan menumpukan peranan untuk menyokong pelaksanaan/merealisasikan pelaburan,” kata beliau menerusi hantaran di laman Facebook.

Mesyuarat berkenaan turut membincangkan status pelaburan masuk dan pembangunan infrastruktur terkait dengan setiap koridor.

Tiga Wilayah Koridor utama catat pelaburan kumulatif, komited RM759.2 bilion.

Anwar turut berkongsi pencapaian yang menyaksikan sejumlah RM185 bilion pelaburan kumulatif dicatatkan oleh Wilayah Ekonomi Koridor utara bagi 2022, melebihi sasaran RM146.5 bilion bagi tempoh 2021 hingga 2025.

Iskandar Malaysia pula mencatat pelaburan komited berjumlah RM409.5 bilion berbanding sasaran RM383 bilion untuk dicapai sehingga 2025.

“Wilayah Ekonomi Pantai Timur pula telah menerima pelaburan komited berjumlah RM164.7 bilion,” jelasnya. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close