Negeri

‘Bujang telajak’ mengaku tidak bersalah rogol budak bawah umur

Seorang lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Kangsar, Perak pada Jumaat atas tiga tuduhan merogol dan melakukan amang seksual terhadap seorang remaja perempuan, Mac lalu.

Tertuduh, Mohamad Kasim Abdul Wahab, 52, bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Rohaida Ishak.

Mengikut pertuduhan, dia yang masih bujang didakwa merogol mangsa yang berusia 14 tahun tujuh bulan di tepi Sungai Kenering, Kampung Belum Baru Lawin, Gerik, kira-kira jam 1 petang, 27 Mac lalu.

Dia didakwa di bawah Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan.

Bagi pertuduhan kedua dan ketiga, dia didakwa melakukan amang seksual terhadap mangsa bagi tujuan seksual di lokasi, masa dan tarikh sama.

Dia didakwa mengikut Seksyen 14(a) dan 14 (b) Akta Kesalahan-kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017 yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan boleh juga dihukum sebat.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan dua orang penjamin, termasuk seorang dalam kalangan ahli keluarga terdekat.

Tertuduh dan ahli keluarganya juga dilarang untuk mendekati dan mengganggu mangsa.

Mahkamah kemudiannya menetapkan 18 Disember depan sebagai tarikh sebutan semula kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Firdaus Nor Azlan manakala tertuduh diwakili peguam Amirul Fairuzzeen Jamaluddin.

Baca juga:

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close