Nasional

Dianggarkan Kerajaan rugi RM12.73 juta, 5 penguat kuasa direman bantu siasatan ubah status kenderaan perdagangan

Sembilan individu termasuk lima anggota penguat kuasa direman lapan hari kerana disyaki meminta dan menerima wang suapan untuk meminda butiran spesifikasi enjin kenderaan perdagangan daripada kenderaan diesel biasa kepada kenderaan diesel hijau.

Sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), berkata, perintah itu dikeluarkan selepas pihaknya membuat permohonan reman di Mahkamah Majistret Ipoh, Putrajaya, Johor Bahru dan Kota Kinabalu pada Selasa.

“Majistret membenarkan perintah reman bermula hari ini (Selasa), seorang lagi individu bertindak sebagai ejen di Selangor dilepaskan dengan jaminan SPRM selepas keterangannya direkodkan,” kata sumber berkenaan ketika dihubungi di Kuala Lumpur pada Selasa.

Pada Isnin, SPRM dilaporkan menahan 10 individu berusia 33 hingga 66 tahun antara pukul 11 pagi dan 3 petang di beberapa negeri bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Menurut sumber berkenaan modus operandi sindiket itu adalah pindaan data kenderaan atau pembetulan butir-butir kenderaan bagi mendapatkan status diesel hijau.

“Sindiket ini dipercayai bergerak aktif sekitar tahun 2019 hingga 2022 dan nilai wang rasuah dianggarkan kira-kira RM1.28 juta untuk lima orang anggota penguat kuasa terlibat yang terdiri daripada tiga lelaki dan dua wanita.

“Manakala ketirisan hasil kepada kerajaan yang terkumpul akibat daripada aktiviti sindiket ini dianggarkan sekitar RM12.73 juta sejak tahun 2018 sehingga 2022,” katanya.

Pengarah Bahagian Perisikan SPRM, Datuk Azmi Kamaruzaman ketika dihubungi mengesahkan tangkapan dan berkata kes disiasat di bawah Seksyen 16 (a)(B) Akta SPRM 2009. – Bernama

Baca juga:

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close