Uncategorized

Banyak rampasan aset akan dilakukan berkaitan siasatan 1MDB – KPN

Polis Diraja Malaysia (PDRM) dijangka akan melakukan banyak rampasan berkaitan siasatan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) susulan penahanan Jasmine Loo Ai Swan pada 7 Julai lalu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain berkata, setakat ini individu yang didakwa sekutu rapat Low Taek Jho atau Jho Low itu memberi kerjasama sangat baik kepada polis.

Beliau berkata aset-aset yang dirampas itu kemudian akan dilucutkan hak untuk dikembalikan kepada kerajaan melalui proses mahkamah.

“Jasmine Loo yang masih lagi berada di dalam tahanan polis telah memberikan kerjasama yang baik semasa siasatan.

“Beliau masih lagi ditahan Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman dan siasatan kini dijalankan terutamanya membabitkan pengubahan wang haram,” katanya selepas melancarkan Madani Ride PDRM dan Ipoh Super Bike Club (ISBC) sempena Hari Polis ke-216 dan Bulan Kemerdekaan di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur di Kuala Lumpur, hari ini.

Ditanya adakah Loo akan diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam masa terdekat, Razarudin berkata pihaknya akan berbuat demikian selepas siasatan selesai.

Pada 12 Julai lepas, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mengesahkan polis telah menahan Loo pada 7 Julai bagi membantu siasatan isu penyelewengan dana syarikat berkenaan.

Loo merupakan bekas Pengarah Eksekutif Strategi Kumpulan 1MDB, dipercayai merupakan individu yang mempunyai maklumat berkenaan 1MDB dan didakwa termasuk dalam lingkaran dekat Jho Low.

Bloomberg sebelum ini melaporkan, penyiasat Switzerland yang menjalankan siasatan jenayah berhubung skandal 1MDB, memburu Pengarah Eksekutif 1MDB Casey Tang dan Loo, berkaitan pemindahan AS$700 juta yang didakwa dilakukan secara haram.

Terdahulu, sekumpulan 150 penunggang motosikal berkuasa tinggi daripada PDRM dan ISBC terlibat dalam konvoi selama enam hari ke seluruh semenanjung, termasuk selatan Thailand.

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close