Nasional

KKM akan tubuh Institut Kebangsaan Rawatan Par-Hospital dan Perubatan Bencana

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan menubuhkan Institut Kebangsaan Rawatan Pra-Hospital dan Perubatan Bencana sebagai usaha untuk memastikan penyampaian perkhidmatan terbaik dapat diberikan kepada rakyat terutamanya ketika berdepan musibah atau bencana.

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa berkata, selain itu kerjasama ‘hotspot’ antara kementerian dengan St John Ambulans Malaysia (SJAM) dan Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM) sejak 2014 juga akan diperkemaskan bagi melaksanakan usaha berkenaan.

“Perkongsian kepakaran antara petugas barisan hadapan KKM dan EMRS (Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) seperti berkaitan latihan keselamatan kebakaran dan pengurusan bencana juga harus diteruskan untuk memastikan tugas pasukan-pasukan tersebut dapat dilaksana dengan cekap dan selamat,” katanya menerusi hantaran Facebooknya.

Terdahulu, Dr Zaliha menyaksikan Majlis Menandatangani Nota Persefahaman Kerjasama Strategik antara KKM dan JBPM bagi memperkasa Perkhidmatan Rawatan Pra-Hospital dan Ambulans (PRPA) di negara ini.

Beliau menjelaskan jalinan kerjasama antara KKM dan JBPM dalam meningkatkan keupayaan perkhidmatan prahospital telah diwujudkan dengan Pelancaran Emergency Air Ambulance Rescue Service (EMARS).

Katanya, kolaborasi KKM-JBPM tersebut dilakukan melalui perkongsian sumber kenderaan EMRS, penempatan anggota KKM digerakkan bersama kenderaan EMRS, perkhidmatan ‘online medical direction’ dari Pusat Penyelarasan Kecemasan Perubatan (MECC) kepada EMRS dan penempatan latihan dalam kerja bagi pasukan EMRS di Jabatan Kecemasan dan Trauma Hospital KKM.

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close