Uncategorized

PM Anwar bertukar pandangan dengan pertubuhan Islam di Indonesia

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil peluang untuk bertemu dan bertukar-tukar pandangan dengan 11 pertubuhan Islam di Indonesia, semalam.

Anwar merakamkan penghargaan kepada Ketua Umum Muhammadiyah, Bapak Haedar Nashir, Ketua Umum Dewan Dakwah Islamiyah Indonesia (DDII), Dr. Adian Husaini dan Prof. Din Syamsuddin serta Ketua Muslimat Nadhatul Ulama (NU) serta Gabenor Jawa Timur, Ibu Khofifah Indar Parawansa yang turut hadir dalam pertemuan itu.

Katanya, pertemuan ini bermakna meskipun jadualnya padat sempena Sidang Kemuncak ASEAN ke-34 dan sidang-sidang kemuncak di Jakarta bermula hari ini hingga Khamis.

“Pertemuan ini amat bermakna tatkala kami mengimbau garis sejarah permulaan saya sebagai aktivis yang pernah belajar dari hikmah tokoh Islam Indonesia seperti Bapak Mohammad Natsir dan Buya Hamka.

“Dalam perbincangan ini, kami banyak menyentuh tentang pemikiran, keilmuan, dakwah dan isu yang dihadapi dunia Islam.

“Siri pertemuan dan diskusi seperti ini akan terus disemarakkan demi memperkukuh kerjasama erat Malaysia dan Indonesia serta terus memelihara persaudaraan antara gerakan dan pertubuhan Islam dari kedua-dua negara,” katanya menerusi hantaran di Facebook, hari ini.

Dalam catatannya, Anwar berkata, siri pertemuan dan diskusi seperti itu akan terus disemarakkan demi memperkukuh kerjasama erat Malaysia dan Indonesia serta memelihara persaudaraan antara gerakan dan pertubuhan Islam dari kedua-dua negara.

Anwar akan menyertai Sidang Kemuncak ASEAN ke-43 dan perasmian Forum ASEAN-Indo Pasifik (AIPF) serta mengadakan pertemuan dengan rakyat Malaysia di sana dan sahabat-sahabat Indonesia dalam Program Temu Anwar.

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close