Negeri

Liputan 5G di Sabah capai hampir 50 peratus – Fahmi

Liputan 5G di kawasan berpenduduk di Sabah telah mencapai hampir 50 peratus setakat 30 September lepas, kata Menteri Komunikasi dan Digital, Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil.

Beliau berkata, sejumlah 401 daripada 622 tapak 5G yang dirancang di Sabah juga telah berjaya disiapkan.

Bagi rangkaian 4G pula, Fahmi berkata liputan jalur lebar mudah alih 4G sudah mencapai lebih 90 peratus di kawasan berpenduduk di negeri itu dengan purata kelajuan mudah alih mencecah 43.76Mbps sehingga suku kedua tahun ini.

“Sebanyak 4,229 daripada 4,281 stesen pemancar yang dirancang untuk dinaik taraf kepada rangkaian 4G telah disiapkan, manakala 52 lagi stesen masih dalam pelaksanaan,” katanya ketika berucap pada program Hari Bersama Komuniti (HBK) di Pusat Ekonomi Digital (PEDi) Kampung Lohan di Ranau, semalam.

HBK adalah inisiatif berterusan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia serta Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) bagi mempromosi PEDi sebagai usaha membudayakan elemen pendigitalan dan pendidikan khususnya dalam kalangan rakyat selain platform menyebarkan maklumat mengenai bantuan dan perkhidmatan disediakan oleh rakan strategik.

Mengulas mengenai pelaksanaan projek Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) di Sabah, Fahmi berkata fasa satu pembangunan projek itu menunjukkan pencapaian memberangsangkan.

Menurut Fahmi, sebanyak 186 daripada 631 menara komunikasi baharu yang dirancang untuk didirikan menerusi projek itu telah disiapkan, manakala bagi 445 lagi menara komunikasi baharu masih dalam pelaksanaan.

Beliau berkata, JENDELA yang merangkumi dua fasa pembangunan dilaksanakan bertujuan meningkatkan kesalinghubungan dan perkhidmatan internet berkualiti untuk manfaat rakyat termasuk bagi tujuan pendidikan, kesihatan dan ekonomi. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close