Nasional

Anwar, Naib Presiden Indonesia akan sampaikan ucaptama perasmian pada GMBF 2023

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Naib Presiden Indonesia Dr Ma’ruf Amin dijadual menyampaikan ucaptama perasmian pada majlis makan malam gala Forum Perniagaan Muslim Global (GMBF) 2023 pada 28 November ini

Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg juga dijangka menyampaikan ucaptama pada majlis yang akan diadakan di Pusat Konvensyen Borneo itu di Kuching, Sarawak.

“GMBF 2023 menyasar untuk menjadi hab pengetahuan bagi kerajaan, syarikat dan masyarakat sivil bagi meneroka amalan terbaik dan inovatif dalam pelbagai domain seperti kewangan Islam, teknologi hijau dan pertanian, keusahawanan serta industri halal.

“Melalui forum ini, kerajaan, syarikat, organisasi antarabangsa, pelabur dan masyarakat sivil boleh bersidang untuk membincangkan dan membahaskan isu utama ini. Acara ini adalah jalan untuk semua ini berhubung, bekerjasama dan menyumbang,” katanya pada Jumaat.

Beliau berkata sebanyak 37 negara akan menyertai GMBF 2023.

Awang Tengah berkata, forum bertemakan ‘Inovasi dan Transformasi dalam Ekonomi Islam’ itu akan diadakan dari 28 hingga 30 November dan dijangka menarik kira-kira 1,000 hadirin termasuk pemimpin global terkemuka.

Sebanyak lebih 60 penceramah tempatan dan asing terkemuka dijadualkan berkongsi pengetahuan dan pandangan mereka mengenai pelbagai isu, katanya.

Beliau berkata GMBF 2023, platform ideal untuk menghubungkan antara dunia Islam dan bukan Islam, dirancang untuk menangani cabaran dan peluang dalam ekonomi Islam dengan lima objektif.

“Antara lima objektif itu adalah merapatkan dunia Islam dengan menjalinkan hubungan dan perkongsian yang lebih kukuh khususnya di Timur Tengah, Asia dan dunia luar serta menggalakkan pelaburan di negara-negara dengan meneroka peluang pertumbuhan baharu,” katanya.

Beliau berkata melalui forum itu, para pemimpin boleh mengetengahkan ekonomi hijau serta perkongsian untuk tindakan iklim dan Inovasi.

GMBF 2023 dihoskan oleh kerajaan Sarawak dan anjuran bersama KSI Strategic Institute for Asia Pacific, Dewan Perniagaan, Industri dan Pertanian Islam (ICCIA) serta Global One. – Bernama

Baca juga:

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close