Nasional

Lebuh Raya SPE dibuka 1 November ini

Lebuhraya Setiawangsa-Pantai Expessway (SPE) dijangka dibuka secara rasmi kepada umum pada 1 November ini, kata Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Beliau berkata lebuh raya itu sudah 99 peratus siap namun beberapa fasiliti seperti kemudahan tandas awam, lampu jalan membabitkan bekalan elektrik serta sistem kutipan tol dalam persiapan akhir.

“Saya memahami kegusaran pengguna jalan raya yang memohon laluan Setiawangsa-Pantai Expressway (SPE) dibuka secepat mungkin bagi membantu menyuraikan masalah kesesakan trafik di beberapa kawasan di Kuala Lumpur,” katanya menerusi catatan pada akaun Facebook miliknya hari ini.

Menurut Nanta Kementerian Kerja Raya (KKR) bersama Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) sentiasa meletakkan keutamaan dalam memberikan kemudahan infrastruktur jalan raya kepada pengguna, namun tidak berkrompomi dengan faktor keselamatan.

Atas dasar itu, katanya, kementeriannya mengarahkan syarikat konsesi supaya memastikan setiap faktor spesifikasi dan kemudahan di laluan berkenaan lengkap dan sempurna sepenuhnya.

Menurutnya, ia selari dengan semangat kempen MYJalan yang memfokuskan kepada keselesaan pengguna jalan raya. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close