Politik

Siti Mastura beri keterangan di Bukit Aman

Polis mengesahkan menerima dua laporan terhadap Ahli Parlimen Kepala Batas Siti Mastura Muhammad berhubung dakwaannya yang mengatakan Pengerusi DAP Lim Guan Eng mempunyai hubungan kekeluargaan dengan pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM) Chin Peng.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU) ACP Mohd Asri Shafie, berkata, laporan itu termasuk yang dibuat sekumpulan individu daripada Kelab DAP Veteran Kebangsaan pada Sabtu lepas.

“Ya. Saya sahkan dua laporan diterima Ibu Pejabat Polis Daerah SPU setakat ini.

“Bagaimanapun, rakaman keterangan akan dibuat oleh Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bukit Aman di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman esok (pada Selasa),” katanya.

Terdahulu, Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain dalam kenyataan memaklumkan janji temu untuk proses merakam keterangan Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Pulau Pinang itu dijadualkan semula pada 11 pagi esok (pada Selasa) di Bukit Aman, Kuala Lumpur.

Razarudin berkata, setakat hari ini enam laporan polis sudah diterima berkait kes itu yang disiasat mengikut Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Dalam rakaman video berdurasi 46 minit 51 saat, Siti Mastura pada majlis ceramah politik di Kemaman, Terengganu, baru-baru ini, didakwa mengaitkan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang yang juga bapa Guan Eng sebagai sepupu Chin Peng.

Jumaat lalu, Guan Eng memaklumkan beliau melalui peguamnya sudah memulakan tindakan undang-undang terhadap Siti Mastura selepas tempoh 48 jam yang diberikan kepada pemimpin wanita PAS itu membuktikan dakwaannya tamat sehari sebelumnya. – Bernama

Baca juga:

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close