Politik

SPR jangka 70 peratus keluar mengundi PRK Kemaman

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjangkakan peratusan keluar mengundi dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Kemaman, Terengganu pada Sabtu kira-kira 70 peratus.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Ghani Salleh berkata, ia berdasarkan trend pengundian dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) pada Ogos lalu.

“Kita berharap pengundi Kemaman dapat keluar mengundi supaya peratusannya dapat ditingkatkan.

“Daripada segi cuaca, Jabatan Meteorologi meramalkan esok hujan tapi kita berdoa supaya tidak terlibat banjir dan limpahan air. Kalau hujan sebegini, tidak ada masalah. Kita teruskan pengundian macam biasa.

“Saya nak berpesan kepada semua pengundi agar membawa kad pengenalan masing-masing dan dapat mengundi pada masa yang digalakkan,” katanya lapor Sinar Harian.

Tambah Abdul Ghani, proses menyemak peti-peti undi dan kertas undi yang diedarkan berjalan lancar.

Jelasnya, jumlah keseluruhan petugas SPR yang akan bertugas melebihi 2,000 orang, termasuk anggota polis.

“Pusat mengundi yang terlibat sebanyak 49 dengan 244 saluran. Pegawai Pengurus PRK (Ahmad Farhan Abdul Wahab) kita adalah pengerusi bencana di sini, jadi kita akan buat tindakan segera jika kawasan yang terlibat banjir.

“Selain itu, kita ada sistem yang baharu dan jangka akan dapat keputusan awal. Tapi seperti kebiasaan, sebab nak tunggu peti undi dan sebagainya, saya jangka keputusan akan diperoleh sekitar jam 9 malam,” jelasnya.

Baca juga:

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close